De Ragdoll

| Home | De Ragdoll | Onze poezen | Foto's | Onze poezen | Onze kater | Kittens| Contact | Links

 

U bent geïnteresseerd in een Ragdoll en overweegt om een kitten te kopen?

Dan is deze informatie pagina speciaal voor u gemaakt.

In deze pagina vindt u informatie over het ras, de aanschaf, de eerste tijd en de verzorging van uw Ragdoll kitten.

De Ragdoll is een van de grootste kattensoorten, een volwassen kater kan tussen de 6 en 8 kilo wegen. Het is een van oorsprong Amerikaans ras dat gefokt is door Ann Baker.

Mw. Baker heeft hiervoor diverse rassen gebruikt teneinde de eigenschappen te verkrijgen die de huidige Ragdoll zo speciaal maakt. Een Ragdoll is een bijzonder sociaal dier dat enorm op mensen gericht is. Ze zijn het liefst de hele dag in de buurt van hun baas. Wanneer men een Ragdoll optilt verslapt deze zich, deze eigenschap heeft hem de naam Ragdoll (=Lappenpop) bezorgd.

Ragdolls staan ook bekend om hun geringe stress gevoeligheid.

Toch is het wel zaak om uw dier niet in vervelende situaties te brengen. Ragdolls zijn op zich geen vechters. Ze gaan conflicten liever uit de weg. Doe het een Ragdoll niet aan om hem naar buiten te laten. Hoogstwaarschijnlijk zal hij direct meegaan met de eerste de beste die hij aardig vindt maar de kans is groot dat hij de kat van de buren tegenkomt en in zijn vlucht onder een auto terecht komt. Gelukkig is een Ragdoll uitermate tevreden met beperkte ruimte. Zelfs op een twee kamer woning kan hij heel gelukkig zijn, mits u maar in de buurt bent.

Het fabeltje dat een Ragdoll geen pijn zou voelen is gelukkig uit de wereld. Een Ragdoll is geen gooi en smijt kat, het voelt net zo veel pijn als ieder ander levend wezen. Hij reageert alleen niet door zijn nagels te gebruiken maar zal, wanneer hij regelmatig hardhandig word aangepakt het vertrouwen in zijn mensen verliezen. Het is dus zaak om, als u kinderen hebt, deze te wijzen op het feit dat het echt wel pijnlijk is wanneer een kat aan zijn staart wordt getrokken.

Wanneer u overweegt om een Ragdoll te kopen maar u werkt (beide) 40 uur per week, bedenk dan dat u een Ragdoll hiermee geen plezier doet. Koop er liever twee of haal een katje uit het asiel zodat u geen angst hoeft te hebben dat uw Ragdoll de boel gaat slopen uit verveling. Een Ragdoll is van nature geen sloper maar ieder dier dat zich verveeld zal ondeugend worden! Door te zorgen voor gezelschap kunt u dit voorkomen.

Een Ragdoll is er in drie variëteiten; colourpoint, mitted en Bicolour. Om dit gemakkelijk uit te leggen, de colourpoint is een Ragdoll zonder wit, de mitted heeft witte sokjes aan de voeten en een Bicolour heeft een omgekeerde witte “V” op zijn kop.

Deze variëteiten zijn er in twee hoofdkleuren, seal (=bruin) en blue (=grijs). Nieuwe kleuren zijn red en cream, rood dus.

Naast deze variëteiten zijn er nu ook de lynx, ook wel tabby genaamd wat betekent dat deze Ragdoll een streeppatroon in zijn vacht heeft.

Een tortie is te vergelijken met een schildpad- poes, zij heeft de hoofdkleur met rood erdoorheen. Een torbie is een lynx en tortie tegelijk...Dus een gevlekt en gestreept vachtje, maar wel pointed.

Ingewikkeld? Ja, maar het is meer een kwestie van het even doorhebben!

Wanneer u gaat informeren bij een cattery zult u merken dat de Ragdoll een populair ras is en dat de meeste fokkers een wachtlijst hebben. Maar misschien kunt u wel een afspraak maken om eens vrijblijvend kennis te maken met het ras. Uiteraard kunt u ook Ragdolls vinden op kattenshows, maar thuis zijn ze zichzelf en mag u ze meestal ook aaien, wat op de show vaak niet kan. Ga bij meerdere catteries kijken zodat u goed vergelijkingsmateriaal hebt. U kunt dan de cattery uitkiezen die voor uw gevoel bij u past. Heeft u kinderen en/of een hond en dus een druk huishouden, koop dan liever een kitten bij een fokker waar de situatie ongeveer gelijk is. Uw kittentje is dan niet onder de indruk als hij bij u ineens een hond in de kamer ziet liggen. Bedenk dat de hond wel onder de indruk zal zijn als uw kittentje voor het eerst in de kamer rondstapt. De meeste Ragdollkittens lopen rond alsof ze bij u geboren zijn....Arme hond!

Als u in meerdere catteries komt zult u merken dat fokkers het allemaal anders doen. Maar een aantal dingen horen hetzelfde te zijn.

Kittens horen schone kontjes, schone neusjes, oortjes en oogjes te hebben. Ze moeten geïnteresseerd zijn in het bezoek en niet angstig overkomen. Ook een Ragdoll kan van karakter terughoudend zijn maar als het kitten helemaal niet komt is het niet goed gesocialiseerd. De socialisatie periode begint vanaf een week of drie. De meeste fokkers laten hun moederpoes in de huiskamer met een werpkist of een bench. In deze bench voelt een moederpoes zich veilig en dat voorkomt dat zij met haar kittens gaat slepen. Dus niets vreemd aan een bench. Een kitten dat tot de dag dat het weggaat in een kamertje apart opgroeit zal nooit sociaal zijn. Dus een kitten hoort vanaf drie weken in de huiskamer op te groeien. De stofzuiger en de geluiden, niets is vreemd voor hem. Ook vreemde mensen jagen hem geen angst aan. (Dit wil overigens niet zeggen dat hij bij u de eerste keer niet schrikt van de stofzuiger, vaak is het geluid anders. Dit zal overigens snel wennen)

U kunt ook uit de cattery zelf opmaken of u goed zit. Een goede hygiëne is erg belangrijk in een cattery om te voorkomen dat er ziektes uitbreken. Wanneer u bij het openen van de deur al een stank tegemoet komt waaruit blijkt dat er vieze kattenbakken in huis zijn, klopt er iets niet, (alhoewel een Ragdoll OOK enorm kan stinken op de kattenbak!). Als u toevallig een blik kunt werpen in de etensbakjes en/ of de kattenbak, deze moeten schoon en fris zijn.

De meeste moederpoezen zien er niet echt florissant uit nadat ze negen weken zwanger zijn geweest, een bevalling achter de rug hebben en dan nu een aantal van die piranha's aan de borst, dat doet ook geen wonderen voor het figuur. Zij moet echter ook sociaal overkomen en het zelfs wel gezellig vinden dat u haar kittens komt bewonderen.

Koop met uw verstand. Neem niet dat kitten dat zo zielig is en koop nooit een kitten zonder stamboom. Het achterwege laten van een stamboom wijst er op dat de fokker niet is aangesloten bij een kattenvereniging en zonder stamboom kunt u nooit de lijnen achterhalen waaruit uw kitten is geboren. Bij vroegtijdig overlijden van uw Ragdoll heeft u helemaal geen rechten. Heus, een stamboom is het duurste niet en een serieuze fokker is juist trots op de stambomen van zijn kittens.

De meeste fokkers verkopen hun kittens vanaf € 600. Hiervoor mag u verwachten dat het kitten twee keer is geënt en dat de dierenarts een gezondheidsverklaring heeft ingevuld. Het kitten heeft een stamboom en een chip. Ook is uw kitten ontwormd.

Kijk niet raar op als de fokker vraagt of u even het koopcontract wilt tekenen. Zo'n contract werkt nl. twee kanten op. U weet precies waar u aan toe bent.

In zo'n contract kan zijn opgenomen dat u het kitten heeft gekocht als bijv. de huisdierkwaliteit. In dat geval is de fokker van mening dat dit dier niet geschikt is om mee te fokken. Doet u dit dan toch dan kan de fokker u een boete opleggen.

Ook kan de fokker in het contract hebben opgenomen dat hij u een vervangend kitten zal aanbieden wanneer het kitten dat u koopt binnen een bepaalde termijn overlijdt aan een erfelijke afwijking. Uiteraard tekent u zo'n contract pas op de dag dat u het kitten meeneemt. Sommige fokkers werken ook met een reserveringscontract. Dit betekent dat u het kitten van uw keuze heeft uitgekozen en er zeker van kunt zijn dat dit ook echt van u is.

U heeft een cattery gevonden waarvan u een kitten wilt kopen en u heeft bij deze fokker duidelijk aangegeven wat voor kitten u zoekt en wat uw plannen zijn. Geef bij deze fokker aan als u wilt gaan showen of als u zelf wilt gaan fokken zodat de fokker u het kitten verkoopt dat aan deze eigenschappen voldoet.

LET WEL: ook 1 keer een nestje krijgen is fokken!!

En dan krijgt u het bericht: Uw kitten is geboren! Het is nu nog een spierwit “muisje” want Ragdoll kittens worden wit geboren en pas na een dag of tien beginnen zij hun kleur te ontwikkelen. De oogjes zijn de eerste tien dagen dicht. Muisjes dus... Nog maar dertien weken wachten...Raskatten dienen de eerste dertien weken van hun leven bij de moeder te blijven. Zij krijgen daar hun eerste lessen, zelf eten, spelen, kattenbaktraining, spelen, slapen, spelen, klimmen, niet aan de bank krabben maar in de krappaal, niet je nagels gebruiken als je speelt en nog duizend en tien dingen.

Als ze negen weken oud zijn krijgen de kittens hun eerste inenting. De tweede volgt als ze twaalf weken zijn, tegelijk met de chip. Na deze tweede enting moeten ze nog een weekje bij de fokker blijven om te zien of er een reactie volgt op de enting. Komt er inderdaad een reactie, zet dan uw gevoel opzij en laat het kitten bij de fokker tot het weer helemaal beter is. Zelfs als u een weekje vrij had genomen om het kitten op te vangen. Een ziek kitten heeft al een verminderde weerstand en kan daar niet veel overheen hebben. Niet meenemen dus!

En dan is het eindelijk zover, het kitten mag mee! Wat heeft u nodig als u een kitten mee naar huis neemt? Zorg in ieder geval dat thuis alles in orde is. Een plekje om te slapen is vaak het makkelijkst. Koop een lekker mandje voor hem of haar. Koop dit mandje niet te klein, een Ragdoll kan immers drie jaar doorgroeien! Zet een kattenbak, ook niet te klein, neer waarin u bij voorkeur dezelfde kattenbak korrels doet die de fokker ook gebruikt. Desgewenst kunt u dit geleidelijk vervangen door er een merk waaraan u de voorkeur geeft doorheen te mengen.

En bakje met water en een bakje met eten. (het voer dat de fokker ook gebruikt! Doet u dit niet dan zal uw kitten of niet eten of hij gaat aan de diarree!) Zet het eten niet in de buurt van de kattenbak. U eet toch ook niet vlak naast de toilet? Katten zijn hele hygiënische dieren, die vinden dat echt vies.

Koop een krappaaltje voordat u het kitten haalt.

 

Klik hier voor informatie over voorkomende katten ziektes

 

Bianca's Ragdoll Site © 2006 |  Website design Bianca's Webart